Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки, яка покликана стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Стратегічні цілі реформи:
- Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
- Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
- Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
- Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Підписатись
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Показники досягнення стратегічної мети:
- зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
- збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
- кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.