Аґрус: українська назва ягоди

Основні тези

  • Український відповідник для ягоди “крижовник” – “аґрус”, що фіксується в лексиконах з XVI століття.
  • Присутні також говіркові та регіональні найменування, такі як веприна, вепринник, оприни, космачки.

krizhovnik jak nazivayetsja jagoda ukrayinskoju movoju 0cc7dec - Аґрус: українська назва ягоди

Українською не “крижовник” / Freepik. Ілюстративне фото

Кожна ягідка в українській мові має свою назву. Однак іноді можливо почути російські чи запозичені найменування.

Яке українське найменування має ягідка “крижовник”, повідомляє 24 Канал, посилаючись на ресурс “Горох”.

Як зветься “крижовник” українською?

Цю соковиту хрустку літню ягідку величають на російський манер “крижовнік”. Це копія з російського “крыжовник”, яка не має коріння в українській мовній культурі. Його використання являє собою приклад суржику, тобто змішування мов, що виявляються і в найменуваннях ягід, як-от з назвою “голубіка”. Найменування походить від німецького діалектного найменування цієї рослини – Krisdohre (“католицький хрест”).

В українській мові ця ягідка має гармонійну назву – “аґрус”. Дане слово задокументоване в українських лексиконах ще з XVI століття. Воно позначає кущову рослину з колючими гілками та кисло-солодкими ягодами, а також самі плоди.

Важливо! Це слово пишеться через літеру “ґ”, а не “г”, тому лише – аґрус.

Існує декілька думок щодо етимології походження, одна з них від латинського “agresta” – незрілий виноград, що перейшло в італійське agresto. Однак латинська назва рослини – Ribes uva-crispa.

Подібні найменування є в інших слов’янських мовах: білоруською – агрэст, чеською – angrešt, словацькою – egreš.

Ну і звісно не обходиться без діалектних і місцевих назв в українській мові:

  • веприна.
  • вепринник.
  • оприни.
  • космачки.

Аґрус – це колючий кущовий вид, висотою до 1,5 м. В Україні аґрус росте у всіх краях. Плоди (несправжня ягода) круглі або видовжені, пофарбовані в білий, зелений, жовтий, рожевий, червоний або чорний колір. З зелених і напівдозрілих ягід виготовляють компоти і варення. Дозрілі ягоди – чудовий десерт і сировина для виробництва мармеладу, соків, вин, начинок для цукерок тощо.

Варення з аґрусу: дивіться відео

Наступного літа неодмінно оберіть для себе рецепт консервування цієї ягідки і пам’ятайте, що називається вона – аґрус.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *