Як вірно: опеньки чи підпеньки?

Основні тези

  • “Опеньки” – це загальноприйнята назва грибів в українській мові, тоді як “підпеньки” – місцева.
  • Найменування відрізняються в залежності від регіону України.

openki chi pidpenki jak pravilno ukrayinskoju 79c0d02 - Як вірно: опеньки чи підпеньки?

Опеньки чи підпеньки / Фото: Любов Костей

В Україні в розпалі сезон збору грибів. У процесі “тихого полювання” важливо розбиратися в основах і вибирати лише безпечні дари лісу.

Також важливо не плутати їхні найменування. 24 Канал підкаже, як грамотно називати певні види грибів – опеньки чи підпеньки.

До теми А зовсім не “вешенка” – як по-українськи правильно іменувати цей гриб

Опеньки чи підпеньки: як правильно називати?

Українці часом можуть сперечатися, як вірно назвати їстівний гриб із жовтавим капелюшком на витонченій високій ніжці, який зазвичай росте групами на пнях або біля коріння дерев.

Дехто стверджує, що це опеньки, інші – підпеньки. Але ніхто не помиляється в такому випадку. Тому що “опеньки” – літературна назва цих грибів, як вказує словник. А ось “підпеньки” – діалектна форма.

  • Як нема дичини, то й опеньки – дичина.

  • Навкруги пахнуло грибами. І ось вони! Стрункі, на тонких ніжках! Ціла родина! Опеньки!

  • Струмок дзюрчить, листя опадає на стежку, аромат підпеньків, зіпрілого листя, димку від багаття…

Існує цікавий вираз: “Щось дивне – опеньки!” – так говорять про щось незначне, що не заслуговує уваги.

Варто зазначити, що в різних куточках України ці гриби називають по-різному.

Українці в соціальних мережах відзначають: на Харківщині вживають “опеньки”, на Тернопільщині – “підпеньки”. Також всі гриби, крім білого, тут звуть “губи”.

Що відомо про опеньки?

  • Опеньки зараховують до грибів-паразитів, оскільки вони часто ростуть на деревах, кущах і навіть трав’янистих рослинах, як на живих, так і на гнилих, повідомляють у Буковинському державному медичному університеті.

  • Їх вважають придатними для споживання, тобто вони не вимагають попереднього відварювання – їх можна одразу тушкувати, смажити або висушувати, попередньо лише вимивши.

  • Опеньки полюбляють старі ліси, де багато повалених дерев, пеньків та сухостою, а також вологі та заболочені ділянки, наприклад, яри або береги річок.

  • Найкращий час для збору опеньків припадає саме на вересень, коли легко можна натрапити на багато молодих грибів, які вирізняються прекрасними смаковими якостями та ніжною консистенцією.

  • Опеньки – особливо цінні гриби: вони містять фосфор і кальцій, за кількістю порівнянні з рибою, а також вітаміни C, PP, B2, B5 і мікроелементи мідь, цинк, магній, залізо, калій.

  • Вони мають протиракові та антибактеріальні властивості. У народній медицині опеньки часто застосовуються як заспокійливий і болезаспокійливий засіб.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *