Відновлення реформи харчування в українських школах під час війни

vidnovlennja reformi harchuvannja v ukrayinskih shkolah pid chas vijni f5f2b90 - Відновлення реформи харчування в українських школах під час війни

Під час стратегічно сесії представники Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров'я, Держспоживслужби, Національної асоціації громадського харчування, кулінарний експерт Євген Клопотенко  та міжнародні партнери обговорили питання щодо відновлення харчування в українських закладах освіти під час війни, про що на своїй сторінці у фейсбук повідомила дружина Президента Олена Зеленська.

Вона нагадала, що рік тому запускалася реформа шкільного харчування, метою якої було створення якісного, корисного та смачного раціону для дітей. Наразі гостро стоїть питання харчування школярів в умовах війни.

«Цього навчального року понад три тисячі українських шкіл відкрилися й функціонують у звичайному режимі. Ще більш як чотири тисячі працюють у змішаному, коли частина дітей вчиться дистанційно, частина відвідує школу. Однак, на жаль, можливість забезпечувати учнів гарячим харчуванням має лише трохи більш як половина шкіл. Найскладніше це робити тим, хто відновлює роботу на деокупованих територіях. Саме для цього наприкінці літа ми запустили в Бучі будівництво фабрики-кухні, яка забезпечить повноцінним меню всі навколишні заклади освіти» – повідомила перша леді.

Підписатись

Під час сесії оговорювались наступні питання:

  • адаптація технологічних процесів до викликів воєнного часу. Зокрема, йдеться про умови роботи та приготування їжі у разі оголошення повітряної тривоги; резерв продуктів тощо;
  •  фінансова підтримка громад та шкіл під час воєнного стану, а саме: залучення донорських коштів для закупівлі найнеобхіднішого інвентарю для шкільних кухонь та їдалень, виділення коштів для закупівлі продуктів;
  • ґрунтовний аналіз харчування у закладах освіти та складання карти потреб українських шкіл, яка стане зручним інструментом для подальшого планування та розв’язання першочергових проблем;
  • продовження популяризації здорового харчування та здорового способу життя для підтримки власного здоров’я та психологічного стану;
  • навчання та підвищення кваліфікації кухарів за новою програмою на базі декількох закладів професійної освіти.

Дружина Президента зауважила, що від харчування залежить не лише якість навчання, а й психологічний стан дітей.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *