Фінансова освіта у школах

finansova osvita u shkolah 9e40753 - Фінансова освіта у школах

Національний банк України цьогоріч вперше провів опитування з фінансової грамотності серед підлітків 11-18 років. Вибірка охопила 5074 респондентів, які проживають в містах та сільській місцевості країни. Метою дослідження є виявлення рівня фінансової обізнаності та потреб підлітків стосовно фінансової грамотності. Результати опитування будуть використанні під час підготовки до впровадження обов'язкового предмета у школах «Підприємництво та фінансова грамотність» для учнів 8 та 9 класів у 2025-2026 роках в Україні.

Учасники опитування відповідали на питання про:

  • навчання поводженню з грошима;
  • платежі, розрахунки та платіжну безпеку;
  • планування й управління фінансами: заощадження та благодійність.

Результати показали, що 58,1% підлітків мають платіжну картку, з них 46,5% використовують власну платіжну картку, не прив’язану до рахунку батьків. Найчастіше респонденти застосовують картки для:

  • покупок у супермаркеті – 24,7%;
  • оплати товарів та послуг в Інтернеті – 22,7%;
  • переказів із картки на картку – 21,4%.

Підписатись

При цьому 70% опитаних підлітків здійснюють покупки онлайн, з яких кожен п’ятий не перевіряє безпечність сайту, де оплачує товар. 20,6% респондентів мали випадки, пов’язані з картковим шахрайством 

Результати дослідження показали, що 86% підлітків вважає, що в школі має бути фінансова освіта. Найцікавішими темами для учнів є:

  • доходи та підприємництво, зокрема як заробити перші гроші;
  • бюджет і заощадження (як сформувати власний бюджет, як заощадити кошти на мрію;
  • платіжна безпека (як не стати жертвою карткового шахрая).

Міністерство освіти і науки України планує впровадити для учнів 8-9 класів вивчення обов’язкової дисципліни «Підприємництво та фінансова грамотність» вже з 2025 року. Водночас Національний банк у співпраці з МОН працює над створенням освітніх програм для підготовки вчителів до викладання цього предмета. Перший етап підготовки педагогів проходитиме у школі фінансової грамотності "Талан", на навчання до якої записалося вже понад 4500 вчителів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *