Сьогодні, 24 вересня 2021 року, між Міністерством освіти і науки, Міністерством розвитку громад та територій, Міжнародним благодійним фондом «Жовто-Блакитні Крила» та громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування» підписано Меморандум щодо розвитку в Україні безпечного та якісного харчування громадян та збереження високих стандартів харчування в закладах освіти.
Як зауважив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, реформа шкільного харчування, яка відбувається з ініціативи та під патронатом Першої леді Олени Зеленської, – один з пріоритетів для держави у сфері освіти. Головною метою МОН є створення у школах безпечного та здоровеого освітнього середовища, частиною якого є зокрема і система здорового харчування. Водночас така система є важливим компонентом розвитку громадянського суспільства та основи розвитку територіальних громад.
Отримуйте актуальні новини освіти
Головною метою документа є:
- сприяння формуванню в українському суспільстві розуміння цінності здоров’я нації протягом життя;
- підвищення обізнаності громадян про значення здорового та безпечного харчування для підвищення якості їхнього життя, що є запорукою розвитку регіону, в якому вони проживають;
- підвищення мотивації закладів освіти та територіальних громад до сприйняття змін щодо впровадження нових стандартів харчування;
- розвиток потенціалу організацій, які здійснюють діяльність у цій сфері.
Сторони домовилися об'єднали зусилля в питаннях щодо:
- підвищення обізнаності населення про цінність і необхідність розвитку та покращення харчування в Україні, впровадження санітарних норм безпеки, стандартів Системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР), про культуру харчування;
- забезпечення належного рівня обладнання у сфері харчування;
- проведення капітальних ремонтів харчоблоків закладів освіти;
- дотримання належного рівня санітарних регламентів, правил та норм в харчуванні;
- сприяння розв'язанню проблем громад у сфері харчування та сприяння в їх вирішенні;
- створення можливостей для участі молоді та дітей у професійно-технічній освіті щодо харчування;
- розвитку міжнародного співробітництва.