Основні тези
- Домашню консервацію в розмовній українській мові можна назвати закрутка, закатка, купорка, крутка, закупорка, маринади, припаси, заготовка.
- Правильний наголос для слова “закрутка” – на перший склад: “зАкрутка”.
Як ще назвати консервацію? / Freepik. Ілюстративне фото
Для багатьох господинь – літо час робити запаси для зими. І смаколики у скляній банці мають свою розмовну назву.
Як ще можна назвати домашні консервації у банках, розповідає 24 Канал, посилаючись на ресурс sinonim.org.
Як ще назвати консервацію?
Літо – час готувати запаси садовини та городини на зиму – солити, сушити, маринувати. І один зі способів збереження – консервація.
Що таке консервація
Це процес збереження продуктів (овочів, фруктів, м’яса тощо) шляхом термічної обробки, стерилізації, засолювання, маринування або пастеризації.
Слово “консервація” походить від латинського conservatio – “збереження, охорона”. У науковій мові це також термін, що означає захист від руйнування, наприклад, архітектурних пам’яток.
Однак частіше ми можемо зустріти інше слово – закрутка. Закрутка – побутове, розмовне слово, що означає домашню консервацію, зазвичай у скляних банках, які “закручують” металевими кришками з різьбою чи спеціального ключа.
Саме слово “закрутка” – утворене від дієслова закручувати, тобто герметично закривати банку. Це слово – народне, побутове, з’явилось у XX столітті з поширенням домашнього консервування.
Важливо! У слова є правильний наголос – “зАкрутка”, на перший склад. Мовознавиця та блогер Оля Багній, зауважує, що правильні наголоси важлива частина мовної культури і ними не варто нехтувати.
Як правильно наголошувати закрутку: дивіться відео
Однак, це не єдина назва для цього процесу, можемо зустріти і:
- закатка,
- крутка,
- крутка,
- купорка,
- закупорка
- маринади,
- припаси,
- заготовка.
У розмовному стилі часто кажуть: “робити закрутки”, “накрутити огірків”, “закатати варення”.
Цікаво! Слово “зАкрутка” багатозначне. Ним позначають зачіску, локони, дверну застібку, кришки з різьбою та пов’язку для зупинки кровотечі.
Для багатьох господинь консервація – це не просто кулінарія, а ритуал збереження літа, ароматів, спогадів. У кожної родини є свої улюблені “заготовки”, які готуються багато років. Крім того, це медитація – нарізання овочів чи фруктів, розкладання у банки, грамування спецій та приправ, засікання часу. А банка малинового варення – як капсула часу, що відкривається взимку до ароматного гарячого чаю.
Якщо любите консервувати – насолоджуйтеся процесом і говоріть українською!