Основні тези
- Слово “оладки” походить від грецького ἐλάδιον, що означає “олія”, оскільки оладки смажать на олії.
- У різних регіонах України оладки мають різні назви в українській мові, наприклад, “ладки” на Поліссі, “присканці” з яблуками в Галичині, та “припіканці” з начинкою в Центральній Україні.
- Оладки можуть бути як солодкими, так і солоними, і їх часто подають зі свіжими ягодами, варенням, сметаною або іншими добавками.
Що таке “оладка”? / Freepik. Ілюстративне фото
Для себе особисто цікаво не лише знати назви, а їх походження. Це допомагає розібратися, чи не використовуємо ми кальку, суржик чи росіянізми.
Про походження слова “оладки” та діалектичні назви страви, розповідає 24 Канал.
Звідки взялася назва “оладки”
Ця смачна страва, якою ласують найчастіше на сніданок, є різновидом млинців – оладки. Це невеликі пухкі смажені коржики з рідкого тіста, традиційна страва не лише української кухні.
Та яке походження має слово? Слово “оладок” має грецьке походження – ἐλάδιον < ἔλαιον і означає “олія”. Це логічно, адже оладки смажать саме на олії, і це – ключовий інгредієнт у приготуванні страви.
Ще однією версією походження назви – народна етимологія “оладки – бо розміром з долоню”.
У різних регіонах України оладки мають свої назви:
- ладки – застаріла форма, Полісся,
- присканці – з яблуками, Галичина,
- припіканці – з начинкою, Центральна Україна.
Особливістю приготування оладок з начинкою є те, що її, начинку, солодку (фрукти чи ягоди), чи солону (м’ясо, ковбаса, сир, овочі чи зелень) вмішують одразу у тісто.
А саме тісто готують на основі води, молока, кефіру чи йогурту, з додаванням борошна, яєць соди чи дріжджів. Тісто має бути густиною як сметана і цим вони різняться від інших млинців – налисників.
Тому запам’ятайте:
- оладка – це пухкий товстий невеликий коржик,
- налисник – це тонкий млинець у який загортають начинку.
І не варто називати ці страви – “блінчики”, бо це росіянізм, і в українській мові такого слова немає. Ми смажимо – млинці.
Млинець чи блінчик: дивіться відео
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Публикация от УКРАЇНСЬКА МОВА ЛАРИСА ЧЕМЕРИС (@lara_chemerys)
Ця страва готується досить швидко, гарно насичує та змінює свій смак залежно від начинки чи додатку. А ще можна поекспериментувати зі смаком, змінивши борошно на вівсяне, рисове, гречане чи сочевичне. При такому рецепті вони будуть стравою для тих, хто дотримується правильного харчування.
А ще оладки – це й овочеві страви, наприклад, зараз, у літній сезон, їх можна приготувати й з кабачків.
Приготуйте собі оладки: дивіться відео
@albik.food Це найпухкіші оладки три СЕКРЕТИ пишності оладків: ️Кефір має бути гарячим ️Соду перетерти між долонями над тістом (щоб краще розподілилося) ️Після того як вмішали соду, тісто більше НЕ перемішувати Інгредієнти: ️300 г кефіру 2,5% ️дрібка солі ️яйце ️20 г цукру ️250 – 260 г борошна ️0.5 ч.л. соди ️олія для смаження (не менше 2 мм) Смачного #оладки ♬ La Dolce Vita – Fausto Papetti
Приготуйте собі оладки, присмачіть їх свіжими ягодами, варенням чи повидлом, сметаною, шоколадом, згущеним молоком – і насолодіться смаком, ароматом і літом!