Основні пункти
- У Львові чай іменують “гербатою”.
- Водночас, 24 Канал покаже, які ще незвичайні діалектні найменування пиття ви можете зустріти в місті Лева.

Як іменують питво у львівській говірці / Колаж Освіта 24
Якщо ви завітаєте до Львова, ви точно почуєте, що тут п’ють гербату. А каву пропонують у філіжанках.
Якщо ж вам невідомо, чому тут такі своєрідні назви пиття та посуду, із якого його споживають, вітаємо – ви неочікувано почали вивчати галицький діалект. І детальніше на цю тему розповість 24 Канал в рамках просвітницької рубрики “Скажи мені по-галицьки”.
Які цікаві найменування напоїв вас вразять на Галичині?
У тридцять шостому випуску оповідаємо, посилаючись на Словник львівського діалекту, які незвичні назви пиття можна зустріти в місті Лева. Також покажемо особливі назви посудин, з яких їх п’ють.
Вже всім відомо, що львів’яни полюбляють споживати каву з філіжанки. А гербату з цитриною – також із філіжанки.
- філіжанка – горнятко;
- гербата – чай;
- цитрина – лимон;
А ще тут п’ють ось такі напої і з такого посуду:
- васериця – вода;
- мо́ньо – молоко;
- сло́їк – скляна банка;
- за́йдель – склянка;
- бро́вар – броварня, пиво;
- га́льба – кружка;
- ґелайза – кружка;
- ля́ґер – витримане пиво;
- кірити – пити;
- цьмакати – пити;
- жльо́пати – пити великими глотками;
- келі́шок – чарка;
- бонґу – спирт;
- гара – горілка;
Два останні ми вживати не радимо: просто знайомимо вас із цими термінами, щоб ви розуміли, що вам можуть запропонувати у місцевих генделиках. Або ж мордівнях.
- мордівня – забігайлівка;
- кна́йпа – ресторанчик, забігайлівка;
- ресторація – ресторан;
Якщо ж ви вже потрапили до львівської мордівні, кнайпи чи ресторації, можете власноруч пересвідчитись у вишуканості назв напоїв, які там пропонують.
Не вірите – ось вам підтвердження: найменування із меню одного доволі популярного генделика. Бо де ви ще побачите “Мольфарове зілля”, “Хіруса Лісового”, “Івана Йосиповича з медом”?

Напої у львівських рестораціях / скриншот меню
Але не поспішайте їх замовляти. У генделиках вас можуть не попередити, що трунки та наливки тут – дуже хитрі і п’янкі: спершу обіцяють м’якість, а потім миттю роблять ноги важкими, язик – безкінечним, а пісні – веселими і гучними.
Ми ж натомість в одному з наступних випусків розповімо вам – адже свята вже близько – без яких продуктів вдома не обходиться жодна галицька господиня.



