Основні тези
- В українській мові коректна назва для овоча – гарбуз, а не тиква, котра є запозиченням з російської мови.
- Слово “гарбуз” має тюркське походження та в українській культурі є знаком, зокрема пов’язаний з осінніми урочистостями й звичаями.

Гарбуз чи тиква? / Freepik. Ілюстративне фото
Нерідко для цього плоду застосовують росіянізм. Не думаючи, що в українській мові дане слово означає інше.
Чому не слід іменувати гарбуз тиквою та що означає “тиква” в українській мові, розповідає 24 Канал, посилаючись на “Мова – ДНК нації”.
Як вірно назвати овоч українською?
Провідним овочем осені, з якого можливо створити безліч страв – і солоних, і солодких, є гарбуз. Однак, часто ми чуємо найменування – тиква, і навіть де-інде на цінниках. То яка назва правильна?
В українській мові для позначення цього овоча вживають слово – гарбуз. Воно зафіксоване в словниках і є літературною нормою. Слово “гарбуз” має тюркське коріння, а в перській мові значило “ослячий огірок”.
Цікаво! Чи знаєте, що гарбуз – не овоч. З ботанічної точки зору – це фрукт. Плоди розвиваються з частин квітки, що оточують зав’язь, що класифікує їх як фрукти.
Чи знаєте, що українською “тиква” – це не гарбуз?
А слово “тиква” – це запозичення з російської “тыква”. Воно не є нормативним в українській мові для позначення овоча. Хоч інколи його можна почути в ужитку, особливо в прикордонних регіонах.
Проте, в українській мові є слово “тиква”, як повідомляє “Словник.UA”, але ним позначають:
- Рослину родини гарбузових – Lagenaria, яка має видовжену грушоподібну форму, з дуже твердою шкіркою.
- Посудину для води, котру виготовляють з даної рослини.
- Глиняний посуд, схожий до глечика з дуже вузькою шийкою, в якій носять або зберігають воду, вино та інше.
Маємо і місцеві варіанти та народні найменування овоча, і навіть карту гарбузових назв, яку створив ресурс Давай займемось текстом:
- кабак,
- диня
- таракуца,
- ханька,
- горгопка,
- тиквач,
- буштан.
- Гарбузина, гарбузок, гарбузяка, гарбузєта – ніжні або зменшені форми.

“Гарбузова” мапа України / фейсбук “Давайте займемось текстом”
Окрім того, гарбуз – не лише овоч, а культурний символ, герой традицій та мовної ідентичності. Саме гарбуз – це той помаранчевий красень, котрий прикрашає осінні свята, зокрема Гелловін, і з якого готують кашу, печуть пироги та роблять ліхтарики.
В українській мові є поняття “родичі гарбузові”, чули про нього? Про нього 24 Канал писав раніше.
В народних обрядах гарбуз мав символічне значення. Його дарували хлопцеві, якого дівчина не хотіла брати за чоловіка – звідси вираз “дати гарбуза”, а пора весіль зазвичай була восени. А на Святвечір гарбузова каша була частиною пісного столу – як символ достатку.
Ось такий яскравий, цікавий та смачний – ГАРБУЗ!



